Tussen twee successen in?

cropped-12.png

 

 

 

 

 

Je bent ondernemer of zelfstandig actief en het loopt al een tijd minder dan je had gewenst? Hoe weer op de golf te komen en wat te doen om te zorgen dat je zaken weer in beweging komen?

Wat ik zie in de praktijk bij ondernemers die ik begeleid naar nieuw succes is dat ze vaak geen uitweg zien, de druk maakt dat ze in een verlamde staat verkeren en niet in beweging komen. Vergelijkbaar zoals zo mooi omschreven in het bekende boekje “Who moved my cheese?” van Spencer Johnson, waarin 2 paar muizen worden beschreven.

Het ene paar heeft een pakhuis en gaat iedere dag naar hun pakhuis met de vaste zekerheid dat ze daar altijd kaas aan zullen treffen. Totdat op een dag de kaas op is. Enige paniek ontstaat, maar in de volgende dagen blijven ze, vanuit een staat van ontkenning, gewoon naar hun pakhuis komen. De angst slaat toe, een verlammende situatie ontstaat. Met buikpijn gaan ze nog tijden naar hun pakhuis. Na verloop van tijd ontstaat het besef dat ze weer op zoek moeten naar nieuwe kaas, hoewel ze door de luxe van het pakhuis alle vaardigheden voor het zelf zoeken en vinden van kaas en alle benodigde initiatieven daartoe hebben verloren.

En neem dan het andere stel muizen. Dat had geen pakhuis, maar ging gewoon iedere dag op zoek naar nieuwe kaas! Ze wisten overal de weg, vonden de lekkerste kazen en hadden nimmer schaarste. Hoewel ogenschijnlijk ze iedere ochtend geen voorzieningen hadden waren hun eigen kwaliteiten dusdanig ontwikkeld dat ze alles wat ze nodig hadden konden vinden.

Wat kan je hier nou van leren als ondernemer?

Allereerst dat indien je nu in een dergelijk gevoel van vast zitten verkeerd, dat je eigenlijk door weer in beweging te komen vanzelf opnieuw gaat ontdekken waar jouw kaas te vinden is. Vertrouwen hebben in je kunnen en deze terwijl je weer in beweging bent aanbieden. Voor je het weet zit je weer op de golf. Praktisch? Het helpt ook om dat wat nu allemaal op je schouders rust eens op tafel te leggen en het in de tijd te plaatsen. Niet alles is even urgent. Begin bij dat wat je nu kunt oppakken, maak afspraken met de meest dringende zaken en geef jezelf de tijd. Spreek deze tijd met jezelf af en communiceer met belanghebbenden dat je binnen afzienbare tijd een oplossing naar tevredenheid zult kunnen aanbieden. Zo ontlast je jezelf en krijg je weer wind onder de vleugels. Dan zal vast blijken dat je eigenlijk tussen twee successen in zat!

Mocht je hier verder hulp bij nodig hebben? Praat eens met ervaren mensen in je omgeving. Je zult verbaasd zijn hoeveel mensen er in deze situatie hebben gezeten of wellicht ook zitten en vraag wat zij hebben gedaan wat direct tot resultaat leidde. Maak daar zelf je plan van. Mocht je niet iemand in je omgeving kennen, je mag ook mij je verhaal mailen en wellicht kan ik je ergens bij van dient zijn. In mijn praktijk help ik mensen met deze apen van hun schouder leggen, prioriteiten stellen plus overzicht krijgen en ideeën wat je zou kunnen ondernemen om weer met energie je weg te kunnen vervolgen (contact via www.praktijkzaken.nl).

Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. “Who moved my cheese” kan je hier bestellen.

Nu bijzonder aanbod voor praktische hulp en begeleiding:

Al voor 350,- een uitgebreid traject van 6 weken waarin ik je begeleid om je te helpen zaken op een rij te krijgen, je plan helder, ook praktisch hulp bij je financiën in orde te krijgen, inclusief een uitgebreide strategiesessie plus drie vervolgsessies om de zaken beheersbaar te maken voor je en je weer wind onder de vleugels te krijgen.

[supsystic-price-table id=10]

https://www.linkedin.com/pulse/article/tussen-twee-successen-edwin-m-r-middelkoop

%d bloggers liken dit: